Saturday, July 24, 2021

cazul aurika

Cazul AURIKA

 Marinarii de pe nava "Aurika" îşi vor primi banii

 Cei 22 de marinari ruşi şi ucraineni de pe nava "Aurika", sub pavilion Saint Vicente îşi vor primi, în sfârşit, banii. La mai bine de trei ani de când au fost abandonaţi în Portul Midia şi după nenumărate procese, ei au învins: vor încasa suma de 290.000 de dolari, reprezentând aproximativ 80% din totalul datorat de către armator pentru plata salariilor restante.

"Ne aflam în proces din 2009, însă abia acum câteva zile Instanţa le-a dat câştig de cauză. Este adevărat că ei au de recuperat în jur de 400.000 de dolari, dar nava a fost vândută cu 350.000 de dolari şi nu li se putea plăti mai mult la acest moment", a declarat liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu. 

Reamintim că nava a ajuns la Midia în luna aprilie 2008, însă, între timp, din cauza unor probleme apărute la sistemul de siguranţă, a fost reţinută în port. La început, se părea că armatorul vrea să remedieze neregulile depistate, însă pe parcurs le-a spus marinarilor că rămân la Constanţa pentru a-şi putea continua voiajul. Din păcate, lucrurile s-au complicat, iar armatorul rus, Turbocrest Ltd, i-a lăsat cu buza umflată. Acesta a fost şi motivul pentru care nava a fost scoasă la licitaţie, dar nimeni nu s-a arătat interesat de cumpărarea ei. La un an după ce au fost lăsaţi de izbelişte, fără mâncare şi apă, membrii echipajul de pe "Aurika" au apelat la justiţie. O situaţie asemănătoare este întâlnită în cazul marinarilor de pe navele "Grandiosa" şi "Prince of Ocean". "Zilele acestea vom da în judecată şi firma Euroins pentru neplata asigurării celor două echipaje", a precizat Mihălcioiu. La momentul actual, marinarii de pe "Grandiosa" au de recuperat în jur de 150.000 de euro şi la fel şi ceilalţi, alte câteva zeci de mii de euro. "Este pentru prima dată când o societate de asigurare nu execută poliţa de asigurare. Eu cred că au fost îndeplinite condiţiile de executare ale poliţei. Agentul de crewing a avut practic poliţă continuă la acelaşi asigurator. Ei aveau de plătit în jur de 100.000 de dolari. Probabil că suma li s-a părut prea mare şi au început să găsească motive pentru neplată", a adăugat liderul de sindicat.

(preluare https://www.replicaonline.ro, Mirabela PANFIL - citeste articolul integral)

Category: Abandon

Search site ...